Lucka 12: Bana Väg

Vet inte om det bara handlar om de sammanhang jag råkar hamna i men det slog mig hur morgondagens texter – eller för den delen hela Adventstiden – Bana väg för Herren – i samtida betraktelser ofta landar i att bereda en väg för Gud (inte Herren) in i våra liv, in i våra hjärtan, in i mitt liv, mitt hjärta. Tro beskrivs som det som ger hopp, som ljus i mörker, som en strimma liv.

Det är kanske inte fel att tänka så, men samtidigt blir det lätt lite egocentriskt, som ett förhöjande av det personliga salighetsprojektet. Perspektivet – tro som något som ska ske, något som ska bringa ljus, som ska komma med liv, som om det inte redan hade skett. Jesus föddes, föds, Jesus har redan banat väg för Herren in i våra liv, nu är det vår tur.

Mission har blivit ett svårt ord. När jag tittar på de där orden – Bana Väg För Herren! – läser jag dem mer som en uppmaning, en sorts missionsuppmaning. Gud säger: ‘gå ut och gör till lärjungar bli till banröjare, bana en väg, våga vara vägröjare för det som du har fått, låt det smitta, tro på det.’

Ur det perspektivet blir det på något märkligt vis både förmätet och högmodigt att fokusera ‘Bana Väg För Herren’ som en bild av Guds väg till oss, som om Gud inte klarar av det på egen hand, som om Han inte vore större och redan har banat sin väg in i oss, som om vi inte stretar mot, gör allt för att undvika.

Tredje Advent. Bana Väg för Herren. Hur gör vi det?

2 comments

  1. Visst har du en poäng. Gud banar förvisso vägen fram till oss, men den allra sista biten måste vi bana själva om vi vill släppa in Gud i våra liv. Och en del människor brottas till och med med problemet att de vill men inte kan eller inte lyckas släppa in Gud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s