Lucka 18: Gissningslek

Om man googlar Julklappsrim får man mängder av länkar till sidor där man hittar färdiga rim som passar till speciella saker. Sådant känns som lite fusk. Jag googlade mest för att jag undrade varifrån seden kommer. Detta med julklappsrim?

Som här.
Eller här. Långt ned på sidan.

Juletid som gåvotid tänker jag mig kopplat till guld, rökelse och myrra. De vise männen som kom med sina gåvor till den nyss födde. Antagligen utan rim.

Ändå tycker jag om att rimma och ett minne kom till mig när jag slog in julklappar idag, och rimmade. Jag försöker formulera rim där man får gissa vem mottagaren är. Det där fick mig att tänka på min effektiva mors standardrim.

På Söndag, den 20:onde December, Gudsmoderns dag, Marias dag. skulle min mor, om hon hade fått leva, fyllt 81 år. I det himmelska riket är hon ett barn, endast sju år gammal, sju år ung.

Standardrimmet då. Ja, det löd så här:

God Jul från Mor och Far,
kvittot finns kvar.

Det är nästan så att jag knappt vågar gå till kyrkan på söndag, besvikelsen skulle bli så total om man utelämnade Marias psalm, det är lite synd det där, kan jag tycka, att man aldrig riktigt vet vad man kommer att möta en i en svenskkyrklig Söndagsmässa. Inbillar mig att med det nya Kyrkohandboksförslaget kommer det att bli än mer så. Konsekvensen av det:  Jag stannar allt oftare hemma. Tror inte att det är en bra utveckling, inte egentligen. Ändå är det på den vägen som jag är.

Man får be: Maria, lär mig dina sånger.

Nynnar:

Alla källor springer fram i glädje
när Maria sjunger om sin Herre
och hon böjer sig i tro och tillit.
Du vare lovad, Kristus

4 comments

  1. Jag vet inte. Det var en ledare i Kyrkans tidning i veckan med rubriken – Risken för sockersliskig förkunnelse ökar till jul, som jag kunde känna igen mig i. Synd att man inte kan länka.

   Men, vet inte. Bara att jag ofta inte uppskattar kyrkobesök på det vis jag en gång gjorde. Känner en sorts ‘trötthet’ inför det Svenskkyrkliga – dock inte inför det kristna i det större perspektivet, det är inte det.

   1. Om du länkar med delningsknapp kommer artkeln att (via länken) vara åtkomlig 48 timmar. De införde det för ett eller två dygn sedan. Men det måste nog vara i själva blogginlägget, inte i kommentar.

 1. Gläder mig åt att vi i alla fall har fått en adventssöndag som har rubriken:”Herrens moder” och ser fram emot att få sjunga någon Mariapsalm i morgon, tror jag kan lita på Maria Magdalena församling i det fallet.
  Visste du att Ps 480, ”Var hälsad Herrens moder..” ursprungligen i andra versen hade texten ”Barmhärtighetens moder, o Maria!” i första raden, men psalmbokskommittén krävde att Bo Setterlind ändrade till ”Du goda Jesu moder…” Klåfingrigt tycker jag.
  Det finns en fjärde vers också (Ps 116 i Cecilia):
  ”Vi Evas släkte, lovar dig, o Maria! Ur djupen går vårt tack till dig, o Maria! Träd fram. o Kerubim…..”
  Sedan undrar jag varför man kapar evangelietexen med vers 35 och inte tar med vers 36-38, det blir lite rumphugget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s