In God We Trust

m9az5iKan inte säga att jag är helt med i det där med att förutspå hur Jesus skulle ha röstat men fann detta lite kul. Who would Jesus vote for? Här.

In God We Trust står det på amerikanska pengar, och någonstans har den tanken levt sig kvar, det finns en sorts förväntan på att Presidenten ska vara troende, religiöst övertygad, kristen. Gud i Vita Huset, det är ingen okomplicerad relation. Här är en bra bok om ämnet. 1603861

Den amerikanska politiken är annorlunda. Religion spelar roll. Kanske är det därför som jag tycker om den här texten om Hur Skulle Jesus Rösta?

Inte som de kristna. Inte som de religiösa. Det är något annat det handlar om.

Sonen fick inte rösta i Sveriges val härom året, han fyllde 18 först i december, men nu ska han debutera som röstande i USA-valet, han har dubbelt medborgarskap men är inte partiregistrerad så de pågående primärvalen lämnar vi åt sidan. Hans förklaring till att Bernie blivit så populär bland ungdomar handlar om legalisering av marijuana, fast det är å andra sidan även Hillary för. Jag tror det handlar om något annat. Att igenkänna det som är äkta.

I det störde jag mig på okunnigheten när en av våra stora DagsTidningar lät en krönikör slippa igenom. Hen skrev, apropå de amerikanska primärvalen, att valet står mellan Bernie och Trump, att de röstande hade det valet. Det har de inte. Primärvalen handlar om att registrerade röster ska rösta fram sin partiledare. För demokrater, Hillary eller Bernie, för republikaner, Trump eller …

Fastetid.

7 comments

   1. Jag läste om det – mest i USA media – finner det även här lite märkligt att Påven ger sig in på den vägen, även om jag inte är färdigtänkt. Intressant dock detta fokus på ‘hur kristen’ är presidentkandidaterna. Bara det är väl i sig värt en röst på Bernie. (Såg något inslag där en amerikan beskrev han Rubio som Guds kandidat – skrämmande.)

   2. Trump har ju sagt en massa elaka saker om påven. Tror inte han gett sig in i det annars. Men att han säger så – det är också rätt mycket starkare att säga ”den som gör si och så är inte kristen” än ”si och så är inte ett kristet sätt att fungera”.

    Sen kan vi också notera detta. (Det översta är ett citat ur nåt uttalande av Trump, post-påve-på-plan.)

   3. När Kennedy valdes var det en sensation med en katolik som president. Amerika är protestantiskt, liksom. Om Sanders blir president – det blir han inte, men OM är den största sensationen INTE att han är (rätt ordentligt sekulariserad) jude utan var han står politiskt och att det isåf har blivit gångbart i USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s