Ägget: Att slå en värld i spillror

imgres-1Blå måndag tycks inte ha någon direkt religiös koppling, det handlar om arbetarnas ledighet, en fridag, men eftersom vi är i Stilla Veckan kom jag att tänka på ägg.

Att slå ett ägg, ett skal i spillror, kan också vara en bild av Stilla Veckan, att vilja födas, att våga födas. ‘Det gör ont när kroppar brister, varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt som tär och spränger?’

Jag är inte ett superfan av Dali, inte egentligen, men i hans stora produktion finns en hel del som passar in i påsktid, som ett svar på frågan: Vad är det för nytt som tär och spränger? Någonstans gick han till djupet med den frågan.

Den nya människans födelse. Skalet som ska slås i spillror. Någonting vill sig ut.

imgres

Herman Hesse beskriver det så här, i Demian, ‘Fågeln kämpar sig ur ägget. Ägget är världen. Den som vill födas måste slå en värld i spillror. Fågeln flyger till gud.’

Stilla Veckan: Blå Måndag

6 comments

      1. Kalevala är värd lite av din tid. Man måste ju inte läsa allt, men sångerna kring 20-25 om den stackars flickan som gifts bort är gripande diskbänksrealism-och man lär sig städa ordentligt! Världens skapelse i sång 1-2 är intressant om än lite långrandig, som skriven runosång kan bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s