Valborg

250px-WalbKont1Valborg helgonförklarades den första maj, därav dagens namnsdagsbarn. Någonstans läste jag att Valborgsnatten ansågs vara den natt då hinnan mellan de döda och de levande var som tunnast. Man kan fundera över det där ordet – tunnast.

Den andra Halloween läste jag någonstans att Valborg även kallas för – exakt sex månader mellan de två – även om vi idag kanske inte förknippar Valborg med de döda. Dock, på Valborg flätas det samman – det praktiska, det hedniska, och det kristna. Under Medeltiden sägs det att man tände eldar för att Valborg var natten då häxorna kom fram och de lockade i sin tur fram övernaturliga varelser. Eldarna var helt enkelt ett sätt att hålla ‘de onda’ borta. Idag ser man kanske elden mer för att markera början på våren men även kanske som en symbol för det som man behöver elda upp. En av kvällstidningarna hade en sådan fråga igår – när de frågar människor på stan vad de skulle vilja kasta i elden, det blev rätt blandade svar. Men sådant kan man ju också fundera på – vad som hindrar en, vad man behöver göra sig av med, byta förhållningssätt kring.

Valborg är skyddshelgon för god skörd och avbildas ofta med ett sädesax. Hon är även skyddshelgon för rabiessmittade och jag tänker att det kanske har att göra med att rabies, en gång i tiden, tolkades som en besatthet av en ond ande. Det onda då som något som förhindrar växt.

Som vanligt, höll jag på att säga, tycks våren tveka. Det har väl inte varit någon riktig vårvärme den senaste tiden, men det kan ju Valborg också få vara en påminnelse om, att den kommer, våren, snart, att allt det som ännu är litet och smått, under jord, snart kommer att explodera i grönt och skirt. Förhoppningsfullt.

3 comments

 1. Läste Nattsidan av Joyce Carol Oates med mina elever i fredags och där är det tydligt att i hennes amerikanska kultur är Walpurgis en Halloween på våren. För mig var det något nytt. Jag tycker Valborgsmäss liknar Noruz firandet där man också tänder brasor men så små att man kan hoppa över dem och lämna sitt ”gula” (det sjuka och dåliga) och ta emot det röda (det friska och sanna) i det nya året. Vi bränner ju vinterns bråte för att ge plats för det nya livet.

  En fin sed och vi hade det varm och skönt hela Valborgsmässoafton. Vi kastar vårt ”gula” i eldens gula lågor. I dag tar vi emot ”det röda” nu för tiden: arbetets dag, rättvisa och jämlikhet- en dag att fira en söndag i påsktiden.

  1. Har inte läst den men det var nytt för mig med – att Valborg skulle vara som en vårlig Halloween. Intressant dock att ta till sig olika bruk. Ja, angående det sjuka och det friska – jag försöker tänka så med. Vad ska man lämna bakom, vad ska man vårda. Det är en bra tanke i Himmelfärdstider med.

   Helgerna kommer tätt så här års. Knappt så man hänger med i svängarna!

   1. Så sant, en god Kristi Himmelstanken eftersom den pekar så tydligt framåt och till nuet. Påsktiden är späckad med fester och i år är det ju dessutom så att det firas tre påskar i rad. Kristen- judisk -kristen jag blir aldrig less på påsken så i år är ett härligt år på så sätt=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s