Nationella prov

Sonen har nationella prov säsong och nästa vecka är det dags för religion. Vi har några gamla prov att öva på men det är inte helt enkelt att luska ut vad det är som de är efter. Även de rena kunskapsfrågorna är på sitt vis inte helt tydliga. Som till exempel: ‘Muslimer fastar i första hand för att tänka på fattiga människor” – rätt eller fel?

Jag lutar nog mot att det korrekta svaret på den frågan är ‘rätt’ men är inte säker. ‘I första hand’ är rätt tydligt uttryckt, jag vet att en av anledningarna är just solidaritet med de fattiga men i första hand? Vi har alltså bara frågorna, inte de korrekta svaren.

En annan uppgift som jag funderar kring – det är en av de frågor som kräver ett längre svar och är en tudelad fråga som rymmer både E-C-och-A nivå. Uppgiften lyder: ‘Dopet, konfirmationen och nattvarden är exempel på sakrament, heliga handlingar, inom kristendomen. Beskriv hur det går till när de kristna firar nattvard. Förklara varför man utför dessa heliga handlingar (dop, konfirmation och nattvard) inom kristendomen. Vad är gemensamt i varför man utför dessa handlingar.’

Om frågan hade varit beskriv vad ett sakrament, eller helig handling, är inom kristendomen hade det varit enklare men jag funderar kring de exempel som ges – dop, konfirmation och nattvard – om det är delvis en kuggfråga och de vill att eleven ska visa kunskap om hur det skiljer sig inom de olika grenarna av kristendomen. Konfirmation är ju inte ett sakrament inom ‘vår’ del av kyrkan, men är samtidigt kanske den kyrkliga handling som många av eleverna har närmast relation till.

Inte helt enkelt heller att veta exakt vad de vill ha för svar när de efterfrågar det gemensamma i varför man utför dessa handlingar – vill minnas att Luthers anledning till att minska ned antalet sakrament handlade om att endast de handlingar som har biblisk uppmaning skulle vara Sakrament (gå ut och döp alla folk, tag och ät) – men det skiljer sig ju åt mellan kyrkofamiljerna. Antar att jag hakar upp mig på varför de väljer att lägga till just konfirmation som ett exempel på sakrament – om det är ett uttryck för en lite slarvigt formulerad fråga eller om det är själva poängen med frågan? Vad tror ni?

5 comments

  1. Muslimer liksom kristna fastar väl i första hand för att komma närmare Gud. Allmosan dvs att tänka på de fattiga är en egen pelare inom islam.
    Mycket märkligt att plocka in konfirmation som ett sakrament. Bikten hade varit begripligt som finns med i Luthers lilla katekes. Att förlåta synder är också ett bud till lärjungarna. /Thomas

  2. Tror dels att det är meningen att man kan få extrapoäng om man vet att konfirmation inte äta ett sakrament i alla kyrkor, dels att man uttrycker sig luddigt för att inte vara alltför luthersk-normativ.

    Dessutom tror jag det dräller av dåligt formulerade frågor på prov i skolan. Ungarnas första fråga till sig själva bör nog tyvärr vara ”vad vill de ha för svar” snarare än ”vad betyder det som står”. Nationella prov borde kanske vara undantag, tycker man.

    Vad är gemensamt – den frågan kan tolkas på olika sätt. Gemensamt mellan de olika sakramenten, gemensamt mellan alla kristna…

    1. Ja, men det är väl ofta så de tänker – vad vill de ha för svar? Knepigt med denna typ av resonerande frågor – proven är nästa vecka och jag ska sätta mig ned lite med löroboken så kanske det skingrar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s