Skärtorsdag Revisited – Läsningarna

Vi kom fram till Katarinaklostret imorse, efter en väldigt lång natts resa in i dag. Jag lämnade hemmet igår vid 12-tiden, och i morse vid 4-tiden landade vi i Sharm-el-Sheik där transport till Katarinaklostret väntade. Det tar cirka 3 timmar och när vi körde in mot den bergiga öknen fick vi ett otroligt blixtspel – åska och regn över Södra Sinai som dock torkade upp allteftersom dagen grydde.

Jag var här senast 2013, det var också i April, men veckan innan den ortodoxa påsken och då sa vi att vi skulle vilja fira ortodox påsk här, vara del av den. Sedan dess har vi varit några stycken som varit på väg men år efter år har resan ställts in av säkerhetsskäl, UD har avrått från resor hit, och under resans gång har det tillkommit, och avhoppats resenärer, pilgrimer, i den grupp av Svenskar som längtar efter ortodox påsk i Sinai. Fem år senare, nu är vi är.

Jag deltog bara 40 minuter av den liturgi som just nu firas. Skärtorsdagens. Den tar cirka 4 timmar men jag orkade mig inte in i den, var väldigt trött, under bussresan i morse somnade jag hela tiden, och vaknade, så lämnade liturgin, ska somna tidigt och ha en ny dag imorgon. Vi ska fira LångFredag med att bestiga Mose Berg, Mount Horeb, där Moses fick motta Guds kallelse och plan. Det är speciellt, att få gå i Mose fotspår, rent konkret då. Att befinna sig på helig mark.

I klostret finns den brinnande busken, den brinner inte. Den grönskar. Jag tar en bild på den imorgon och lägger upp, om jag kan. Är det verkligen den brinnande busken? kan man fråga sig. Sådana frågor faller på så många sätt i diket för mig, det handlar om att leva som om det är så, eller som om Guds Verklighet är den verkligaste verkligheten. Jag vet att det är så, ändå är det inte helt lätt att leva så. Jag vill försöka. Längtar. Längtan tog mig hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s