Låt Ditt Rike Komma

Jag var på Frimodig Kyrkas årsmöte i Stockholm igår och kände för en kort stund att detta är värt att engagera sig i. Kyrkan då. Jag har av någon anledning som jag inte egentligen gått in i släppt det kyrkliga, det är inte längre den betydande del av mitt liv som det en gång var (fast det där är inte riktigt sant, mer om det längre ned). Det är det Svenskkyrkliga jag släppt. Jag tror inte på det, inte som frälsningsväg, och en kyrka som inte vill räddning, vad ska man med den till? Ändå, Längtan är en Konstant.

Det öppna programmet innan själva årsmötet, bestod av tre kvinnor som på olika sätt, tvärtom mig då, har en tro som även inbegriper Svenska kyrkan, som har valt att kämpa för den, i Svenska kyrkan. Jag beundrar dem.

1) Först ut var Elisabeth Sandlund som talade på temat ”Låt ditt rike komma” och om hur vi, som enskilda människor, som kristna, är kallade att förverkliga Guds Rike, här och nu. En sak hon tog upp var svårigheten att förstå Guds Rike, religiösa upplevelser blir idag ofta avskrivna inte av tvivel på att de är verkliga, utan av rädsla för att de trots allt är verkliga. Hur möter kyrkan människor som upplever sig ha mött Jesus Kristus, Vägen, Sanningen och Ljuset?

2) Sedan kom Sofia Lilly Jönsson, som skrivit 95 teser om Kyrkovalet. Det är kanske att skjuta öppet mål att diskutera avskaffandet av partipolitik på Frimodig Kyrkas årsmöte. Men håller med henne, vill man vara seriös på detta område måste man diskutera och lansera alternativ. Hur skulle ett sådant alternativ se ut?

3) Båda talarna fick Helena Edlunds bok ”Att överleva Svenska kyrkan.” Helena var där. Jag köpte en bok. Har nu läst till sida 131. Återkommer när jag läst klart.

Jag har släppt det Svenskkyrkliga, men är i en fas då jag vill inget mer än det Kyrkliga. Jag besteg det berg i Sina som Mose besteg, rent konkret då. Var finner vi bekräftelse för vår Kristuslängtan i vår tid? Åker till Berget imorgon.

Följ Din Längtan, det är det enda verkligt viktiga!

11 kommentarer

 1. Det finns mycket hos Frimodig Kyrka jag sympatiserar med. Synd bara att kluvenheten i kvinnoprästfrågan ger mig en fadd eftersmak. I den stora skalan gäller detta även den Katolska Kyrkan där jag hittar mycket gott, men synen på ”underlivsfrågor” skaver.

  1. Ja, så är det. Även kan jag tillägga, synen på samkönade äktenskap. Man får nog ge upp tanken att det ska finnas perfekta sammanhang och försöka foga in sig där det skaver minst, eller ngt sådant.

 2. Varför tror vi att vi ska hitta den fullkomligt perfekta kyrkan i denna världen, den har aldrig funnits. Så länge vi kan få Guds ord predikat, någorlunda klart och sakramenten förvaltade på ett ansvarsfullt sätt, så hänger det väl på oss själva att försöka leva som kristna, någon/&några trossyskon kan man nog finna omk man är envis.

 3. Ständigt påminner jag mig detta, att ordet ”Kyrka” står för ”de församlade i kristus”, alla registrerade kyrkosamfund är världsliga konstruktioner som ibland kan gå fel, då gäller det att hålla fast vid ”De församlade i Kristus”!

 4. Efter att dagens kyrka försvann har det blivit ett mer begränsat läsande!?
  Roligt att få se denna blogg. Men jag undrar hur långt längtan leder. Evangeliet söker upp!
  Roligt med en inblick i Frimodig kyrkas möte. Det ser jag som den enda framtidsvägen, just därför att man ännu (?) försöker hålla ihop olika spår, det som var/är förutsättningen för nya tankar.

 5. Hej. Idag fick jag en fråga av en elev om texter från antikens Egypten och kom ihåg dig och din bok med ”Ammorna”. Efter en längre sjukdomstid har detta med bloggläsande helt upphört, men nu kom jag tillbaka och eftersom eleven fick din bloggadress är jag så glad att det handlade om Egypten just här, men sedan blev jag lite ledsen för alla inlägg är från ett år sedan. Hoppas du mår bra och att allt i övrigt är väl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s