Fastetid: Mediehantering II

Allra sorgligast med den Fastemåltid som Stockholms stift bjöd in till är försvaret av plats och prislapp. Jag blev riktigt ledsen då jag läste stiftets kommentar i Aftonbladet (Här) – ledsen av olika anledningar. Kanske mest för att det inte finns någonting i detta svar som tyder på någon form av självkritik eller som bemöter kritiken. Det blir bara självgodhet.

Ledsen även för att man inte ens kunde ställa upp och tala med journalisten – man skickar ett skriftligt meddelande som talar om ‘vikten av kulturell kontext’ som ett försvar för denna middag som gick på, i runda slängar, 330,000 kronor, i Fastetid. Stadshuset? Gyllene Salen? Jag förstår inte hur det svarar mot kyrkans behov av ‘kulturell kontext’. Och då hade ändå Annika Borgs krönika resulterat i rätt många kommentarer där personer uttryckt att detta är droppen – vi vill inte vara med och betala kalaset längre. Läs Annikas krönika Här.

Mystiken tätnar dock. För, efter det initiala pressmeddelandet, som finns på stiftets hemsida (Här) har stiftet vid ett senare tillfälle lagt ut ytterligare ett pressmeddelande, och det är riktigt bra. ‘Det blev fel. Vi ska göra rätt i framtiden.’ Läs det här.

Tyvärr, måste man väl konstatera, kom den kommentaren alldeles för sent. Den borde lagts ut på hemsidan i morse, som direkt svar på Annikas krönika. Inte efter det att Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, DN, samt diverse regionala tidningar, plockat upp krönikan och efter att stiftet initialt besvarat den genom att försvara sitt agerande. Nu blir det en pudel som ändå inte är en pudel – intrycket blir att man skriver något i sjätte timmen för att stävja pressen, snarare än ett uttryck för verklig ånger. Det är inte bra. Det är damage controll som riskerar att göra än mer damage.

På gott eller ont tror jag att Svenska kyrkan måste vänja sig vid att bli mer granskad. Det finns, trots allt, något positivt i upprördheten över denna middag, i fastetid, att medlemmar kritiserar tyder på att de har förväntningar på kyrkan, att de vill att den ska göra det rätta, det finns något positivt i det. Tänk om Biskop Evas kommentar hade kommit tidigare, av sig själv. Då hade den kunnat begränsa skadan. Nu tror jag inte den gör det.

Det ger enbart ett förvirrat intryck att man på stiftets hemsida i nuläget har två helt motsägelsefulla pressmeddelanden – ett som försvarar och ett som tar avstånd från – som båda signerats av biskopen. Hur trovärdigt är det?

7 kommentarer

  1. Det som upprör är ju den här ”fartblindheten”, man tycker inte att 1500:- är så himla mycket för en middag.
    330.000 för 220 personer är 1500:-/person, det är vad jag som pensionär betalar i kyrkoavgift, jag vill inte att det ska gå till fest för anställda som har lön eller kyrkopolitiker som har arvode (En annan fråga är ju varför man har arvode för frivilligt arbete i kyrkan?). Hur kommer det sig att man har så dålig fingertoppskänsla för vad fastetiden betyder för många av oss; Vi avstår något extra för att hjälpa den ”fattige”, men de som bestämmer festar upp pengar som vi offrat, för så känns det.
    Jag läste den första förklaringen från stiftet och bestämde mig då för att nu slutar jag helt att ge kollekt till Svenska kyrkan, det finns många seriösa organisationer att stödja.

    1. Jag läste precis alla kommentarerna på Annikas ursprungliga text i KT. Jag tror att sådana här saker kan vara det som får människor att gå ur kyrkan helt och hållet – speciellt de som kanske inte har så stark anknytning – och att man tänker som du gör, att pengarna kan man ge till någon annan organisation. Det var väldigt olyckligt med de två olika pressmeddelandena – först ett i försvar och sedan ett som tar avstånd ifrån, speciellt eftersom det sista aldrig kommer nå ut på samma vis. Aftonbladet gick ju ändå rätt stort ut med Stiftets svar – när det kom – men det var ju ett väldigt, väldigt märkligt svar. Det är sorgligt, alltsammans. Men nu får man skifta spår och gå in i den Stora Stilla Veckan.

  2. Jag tycker att kyrkan i varje uttalande före påsken borde påminna om högtiden. Är det typiskt med några extra drev före helgerna? Inte svårt att peka på hur mycket pengahunger/ falsk snålhet spelade in när Jesus dömdes. En kommunikatör borde kunna relatera till kyrkoåret?!

    1. Det viktiiga är kanske att hon faktiskt backar och i det ser hur fel detta ter sig. Sedan är det väl knappas en enskilds fel, utan en konsekvens av ett system som tycks ha gått rätt mycket fel.

  3. Ja nu får det vara nog sagt om detta, de flesta har nog fattat att det är ett systemfel som måste åtgärdas snarast.
    Håller med dig om att nu får vi inte fastna i ältandet av detta, kyrkoårets viktigaste vecka närmar sig. längtar till
    skärtorsdagskvällens mässa och den l-å-n-g-a långfredagen och påsknattsmässan förstås. Tänk att vi får detta varje år och det blir bara bättreoch bättre.
    En fin, innerlig, stilla vecka önskar jag dig! Vaka och bed!

Lämna en kommentar