Svenska kyrkan på nationell nivå har skickat ut ett pressmeddelande med anledning av kyrkovalet. Rubriken lyder: ‘Ökat valdeltagande i kyrkovalet.’
Det är förvisso sant, men samtidigt ligger väl valdeltagandet på en nivå som ger rätt mycket att önska. 12.7% röstade i årets val, upp från 11.9% förra gången det begav sig. I runda tal motsvarar denna uppgång cirka 20,000 fler röstande, enligt pressmeddelandet. Valets vinnare kom att bli Sverigedemokraterna som i princip på eget bevåg kan sägas stå för hela ökningen i valdeltagandet. De ökade från 2,85%, motsvarande 18,815 röster, till 5,95%, motsvarande 40,171 röster. I faktiska tal 21,356 fler röster.
Nu är det ju inte så att man kan räkna alla de nytillkomna rösterna som tillhörande SD, det har antagligen skett förskjutningar inom väljarkåren, men ändå, givet resultatet: Är det ökade röstdeltagandet så mycket att glädja sig åt? Jag vet inte. Bland de andra större partierna kan man notera att Socialdemokraterna ökade sitt väljarstöd med 12,273 röster, avsevärt färre än SD, men tillräckligt för att behålla sin rätt betryggande dominans i Kyrkomötet. En positiv utveckling, i alla fall för de av oss som gärna skulle se en minskad politisk dominans, var att POSK:s väljarbas ökade med 16,331 röster, efter SD den största ökningen, i faktiska tal.
Mer siffror och underlag finns här.
690,886 personer röstade, preliminärt, i gårdagens val. Enligt vissa uppskattningar kostar valet – inte minst upptryckandet av valblanketter – cirka 150 miljoner kronor att genomföra. Det blir, i runda slängar 220 kronor per röst. Är det värt det? Läste någonstans, angående valdeltagandet, att man bör se kyrkovalet i relation till andra organisationer, snarare än i relation till de politiska valen, och att det i den jämförelsen inte är så dåligt med ett valdeltagande under 15%. Så är kanske fallet, men vilken annan organisation skulle ha råd att lägga så ohyggligt mycket pengar på ett val där så få deltar? Bara som en jämförelse. Svenska kyrkans fastekampanj samlade i år in 31,5 miljoner kronor. Det kan man fundera vidare på.
Jämförelsen med fastekampanjen var ju ytterst dräpande. Tack för den!
Det ger perspektiv, om inte annat.
Artiklarna kom med posten idag. Tusen tack! Ser verkligen fram emot att läsa. Överraskningsartikeln ser ut att vara mitt i prick. Du är en ängel!
Bra. Och bra mycket uppbyggligare än att sitta och läsa om kyrkovalsresultatet….
Ja, vilken tur att jag har val-sedlar kvar att lägga i kollekten framöver! Kanske en kampanj som skulle ta – money talks…
Där har Frimodig Kyrka en viktig röst, att reformera hela valsystemet. Ja, det tror jag på.
Hela systemet är helt absurt, vi har beslutat att dopet är medlemsgrundande, det leder tankarna till en bekännelsekyrka, varför vågar vi inte ta det på allvar?
Definitivt sista gången jag röstade i denna form av kyrkoval, det enda raka är direktval till församling och sedan indirekta val till kyrkomöte.
Oetiskt mycket pengar läggs på detta och för många representanter till stift och kyrkomötet, varför skall arvode betalas ut för kyrkliga uppdrag?
Man hamnar i en märklig situation när man funderar på pengar. Fasteinsamlingen – tänk om man från Kyrkans håll skänkte 220 kronor per medlem? Vilka summor det skulle bli. Jag kan se att demokrati måste få kosta – men ändå. Problemet med dopet som medlemsgrundande är att man då bör ta konsekvenserna av det – vilket inte är helt tydligt – antingen handlar dopet om bekännelse, eller en vilja att leva enligt, eller så är det en välkomstritual. Som det är nu försöker man vara både och och i längden kommer inte det att hålla. Det är en spännande tid att vara kyrka.
Jo, håller med om att det är spännande tider för kyrkan, frågan är väl om hon (Svenska kyrkan) håller ihop så länge till.
Men Gud är överraskningarnas Gud, så vi får förlita oss på det och att allt inte hänger på oss.
Dopfrågan blir alltmer brännande för vår kyrka, att våga definiera vad vi menar. Vi har alltför länge koncentrerat oss på ena benet i dopbefallningen ”Döp”, nu måste vi ta uppmaningen ”Lär” på yttersta allvar.
Det kan vi räkna med – att vi kommer att bli överraskade. På ett eller annat sätt!
Amen! Gud väntar hela tiden på att vi ska våga vända om och svara: ”Här är jag!”
Naturligtvis ska SvK organiseras som vilken annan svensk kyrka med någorlunda struktur är organiserad ex.vis Equmeniakyrkan. Direktval till lokala församlingen, ombud skickas till distrikt och generalkonferens från denna lokala församling efter att man fått ta ställning till olika kandidater till styrelseposter i kyrkostyrelsen i församlingen. Alla ledamöter jobbar ideellt. Mycket billigare och kristligare. Pengarna ska gå till viktigare saker.
Håller helt med dig Anna-Lena.
Jag med.